Matcha
A matcha tea ugyanúgy a Camellia Sinensis növényről szüretelik, mint a zöld és fekete teát. A színséma (zöld / fekete) csak a betakarítás után a tealevél további feldolgozása során következik be.
A matcha egy magas koffeintartalmú, nagyon erős zöld tea, ami matcha porból készül. Jótékony hatással van a szervezetre és még a konyhában is felhasználhatjuk.
Eközben a matcha tea nemzetközi trendital is lett. Mindenekelőtt az egészségtudatos emberek körében hódít.
Európában és az USA-ban számos matcha teát találunk, amelyek a legalacsonyabb minőséget képviselik. A kiváló minőségű matcha teákat azonban először az eredetük alapján azonosíthatók. Így azok a növekvő régiókból származnak, mint például:- Uji (Kyoto)
- Nishio (Aichi)
- Kagoshima
A matcha tea minősége ízleléssel is felismerhető. A kiváló minőségű teáknak finom, enyhén édes jegyeik vannak. Másrészt, ha a tea keserű vagy savanyú, akkor feltételezhető, hogy a minőség inkább az alsó szinthez tartozik.
Örök igazság, hogy minél sötétebbek a matcha porhoz használt levelek, annál magasabb a minőség.
A matcha tea elkészítése olyan, mint maga a tea, nagyon különleges. Ebből a célból először egy gramm finomra őrölt port helyezünk egy edénybe. Adjunk hozzá egy kis meleg vizet, hogy a por jobban feloldódjon. Ezután a teát ideális esetben 100 ml 80 ° C vízzel felöntjük.
Végül a matcha teát habosítjuk. Körülbelül 15-20 másodpercig csuklóból kell dolgozni gyors mozdulatokkal. A tea ecset, más néven Chasen, a fő eszköz erre. Bambusz rúdból faragják, és minimum 80 szálat tartalmaz, ezek szolgálnak a habosításra.
A matcha tea a 16. század óta fontos része a japán tea-szertartásnak.